Політик правди і науки


 Ярослав Володимирович (Мудрий) - Великий князь Київський, один із найбільш шанованих державних мужів у вітчизняній історії. Ярослав Мудрий народився 978 року і був сином полоцької княжни Рогнеди та Великого князя Володимира Святославовича.

Ярослав Мудрий поєднував у собі далекоглядного політика, досвідченого воєнного стратега, дипломата, будівничого і ерудита. Продовжував політику свого батька щодо об’єднання земель Київської Русі, укріплення кордонів та посилення позицій християнської церкви – ідеологічного оплоту держави.

Ярослава Мудрого вважають першим монархом-просвітителем, одним із найосвіченіших людей свого часу. За його правління багато книг духовного змісту було перекладено на церковнослов’янську з грецької та інших мов. Звелівши духовенству навчати дітей грамоти, він створив першу систему освіти на Русі. За його розпорядженням була відкрита перша школа при Софійському соборі в Києві, будівництво якого розпочалося ще Володимиром-святителем, а завершено 1036 року - у рік перемоги русичів над печенігами. Ярослав Мудрий залишив після себе перший збірник норм давньоруського права «Руську правду». Як зазначено у літопису, створивши і записавши закони, Ярослав наказав: «По цій грамоті живіть, як написано вам, так і дотримуйтесь». Ці закони відображали стан цивільного життя тих часів, а нині цікаві нашим сучасникам. «Руська правда» - ґрунтовне джерело, що містить повну систему стародавнього законодавства, норми карного й карно-процесуального права, витоки якого у більш ранніх постанов 8 – 9 ст. Особливо цінною в цьому документі вважається кодифікація українського звичаєвого права. Князь проводив виважену дипломатичну політику, встановивши династичні зв’язки з монархами Європи: Норвегії, Швеції, Польщі, Німеччини, Франції. Його донька Анна Ярославна – французька королева, була однією із найбільш освічених жінок свого часу, і лишається популярною історичною персоною й по наш час.

Ярослав Мудрий заснував першу в Київській Русі велику бібліотеку, яка налічувала близько 1000 рукописних, багато оздоблених книг.

Для користувачів бібліотеки бібліотекар провела історичну годину «Політик правди і науки» (970 років від дня смерті Ярослава Мудрого, державного діяча Київської Русі). Присутні отримали  багато цікавої та корисної інформації про епоху Ярослава Мудрого, за правління якого держава досягла найбільшого розквіту та дізналися таємниці Софіївського Собору та бібліотеки.




Коментарі