Літописець української історії


 Понад 150 років тому - 29 вересня 1866 року народився Михайло Грушевський. Його вплив на вітчизняну історію важко переоцінити, адже він не тільки писав, а й творив історію України.

На жаль, середньостатистичний українець досить-таки мало знає про людину, портрет якого зображений на 50-гривневій купюрі (та й написану ним десятитомну «Історію України-Руси» подужав би далеко не кожен український історик). Адже в біографії цього великого українця, як ні в якій іншій, відображена вся складність і парадоксальність становлення української державності.

Грушевський створив класичну для української історіографії схему історії українського народу. Доводив безупинний розвиток української нації, починаючи з IV ст. Підкреслював, що тільки Україна є спадкоємицею Київської Русі. У своїх роботах, головною з яких є «Історія України-Руси» (в 10 т. і 13 книгах), ввів в науковий обіг безліч нових джерел.

Найбільш цінною вершиною діяльності саме й стало видання «Історії України-Руси», перший том якого світ побачив у 1898 році.

До 125 років від часу  видання  першого тому "Історії України-Руси" Михайла Грушевського(1898), бібліотекар провела інформаційну годину "Літописець української історії".








Коментарі