Василь Барка.Чорна сповідь України

 

Ім’я Василя Барки, його літературна творчість, яка може бути гордістю будь-якої із світових культур, прийшли в Україну тільки після проголошення її незалежності. Поет, філософ, самітник, він виділяється серед найталановитіших українських письменників  в  еміграції. Подібно до Сковороди, Гоголя, Шевченка, він не залишить по собі спадщини, крім рукописів...
Василь Барка (справжнє прізвище – Очерет Василь Костянтинович; ін. псевд. – Іван Вершина) – талановитий поет, публіцист, прозаїк, есеїст, літературознавець українського зарубіжжя, лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша (2017 р., посмертно).Василь Барка – митець із когорти українських письменників Америки. Цього видатного письменника-модерніста, літературознавця та філософа двічі номінували на здобуття Нобелівської премії.
Його літературна спадщина, крім рукописів, які зберігаються в Нью-Йорку, це понад 20 книг поезій, романів, повістей, есеїв, перекладів, літературної критики. Його романи видавало відоме французьке видавництво «Галлімар». Його твори повільно повертаються в Україну – йдуть без спонсорів, без популяризаторів.
Найвідоміший в Україні його роман «Жовтий князь».   Саме йому приурочений літературний  вечір «Василь Барка: Чорна сповідь України» (до 115-річчя від дня народження  Василя Костянтиновича Барки, який пройшов у нашій бібліотеці.







Коментарі