Обереги нашого життя

 


Серед безлічі оберегів в українській культурі варто виділити самий, напевно, магічний - ляльку-мотанку. Подібні ляльки зустрічаються у багатьох народів світу, але українська відрізняється від інших тим, що у неї немає обличчя, іноді замість обличчя намальований або вишитий хрест - сакральний символ сонця, об'єднання жіночого і чоловічого початку. Причому горизонтальні лінії - земні, жіночі, а вертикальні - духовні, чоловічі. Якщо їх з'єднати, то виходить символ духовного розвитку людини. Наші предки вірили, що ляльки без облич - річ нежива, що такі обереги захищають людину, беруть на себе його хвороби, нещастя, допомагають в справах.
Сьогодні ляльки-мотанки можна назвати атрибутом нашого життя, але ж раніше вони були в кожному будинку. Наші предки вірили, що саме мотанки зберігають енергетику роду, і тому передавали правила їх створення з покоління в покоління.
Тут кожна деталь має свою символіку. Довга нитка, якою зшивається лялька, символізує довге життя, сорочка - це зв'язок між поколіннями, намиста - багатство, а коса - символ довгого сімейного життя, жіночої сили та краси.
У оберега-мотанки не повинно бути вузлів на тильній стороні вишитого полотна, тому що таким чином можна ненароком «зав'язати» свою енергетику. Кожен вузлик на ляльці заговорюють. Наприклад, вузлик на заміжжя, на народження дитини, на здоров'я, на роботу, на щастя. При виготовленні ляльки-мотанки особливо важлива чистота помислів.
Користувачів нашої бібліотеки дуже зацікавила техніка виготовлення оберега-мотанки, тому майстриня Людмила Миколаївна Мельничук провела майстер-клас з виготовлення ляльки- мотанки .





Коментарі