Знайомство з Жоржем Сіменоном


    Жорж Сіменон — французький письменник. Сіменон народився у бельгійському місті Льєж у сім'ї бухгалтера. Після смерті батька він працював продавцем у книжковому магазині, репортером у місцевій газеті. Сім'я Сіменона не була заможною, тому його мати, Анрієтт Брюль, котра до заміжжя працювала продавцем в універсамі, здавала внайми кімнати студентам.

Літературну діяльність розпочав як журналіст і письменник "розважального" жанру. Замолоду багато мандрував, регулярно публікував подорожні нотатки і нариси про Європу та Африку. С. почав публікуватися у 1921 p., і його тодішні твори фахівці класифікують як "паралітературу". Із 1923 до 1931 pp. Сіменон написав 181 розважальний роман, 1075 оповідань для дорослих і 150 — для дітей. У 50-х pp. до Сіменона прийшла світова слава: його обрали членом Бельгійської Академії, його твори мали незмінний успіх. 

Всесвітню славу Сіменон здобув на ниві детективної белетристики. У 1932 р. видавець А. Файяр уклав з Сіменоном контракт, за яким письменник зобов'язався створити серію книг про Мегре. Цикл відкривається романом "Петерлатиш" ("Pietr-le-Letton", 1931). І невдовзі комісар Мегре став одним із найвідоміших героїв сучасної літератури.

Загалом Сіменон написав близько 80 романів про Мегре. Про популярність героя-детектива свідчить хоча би той факт, що ще за життя письменника у місті Делфзейл Мегре був споруджений бронзовий пам'ятник із вибитим написом: "Мегре Жуль, народився у Делфзейлі 20 лютого 1920 р. Батько — Жорж Сіменон, матір невідома".

Сіменон зарекомендував себе і як справжній майстер побудови інтриги. Зав'язка здебільшого подається на першій сторінці книги і розв'язується в її останньому абзаці, що дозволяє тримати читача у постійному напруженні. Саме тому романи Сіменона перекладені практично всіма мовами світу й відомі у будь-якій країні. Серед найвідоміших романів Сіменона можна назвати "Дім на каналі" ("La Maison du canal"), "Вдова Кудерк" ("La Veuve Couderc"), "Тітка Жанна" ("Tante Jeanne"), "Залізна драбина" ("L'Escalier de fer") й ін.

До 120-річчя від дня народження видатного письменника бібліотекар провела літературний портрет «Знайомство з Жоржем Сіменоном» для дорослих користувачів.




Коментарі