День наукової фантастики


  2 січня, у світі відзначають День наукової фантастики

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАУКОВОЇ ФАНТАСТИКИ?

Багатьох шанувальників творів наукової фантастики цікавить, чому цей день відзначають 2 січня. Проте дата вибрана не навмання – саме в цей день у 1920 році народився відомий американський письменник, всесвітньо відомий автор науково-фантастичної літератури – Айзек Азімов. Під його авторством вийшли десятки творів, написаних у цьому жанрі. Найвідомішими з них вважаються збірник «Все про роботів», «Трилогія про Фундацію».

ЖИТТЯ ТА ТВОРЧІСТЬ АЙЗЕКА АЗІМОВА

Оскільки День наукової фантастики присвячений цьому автору, читачам буде цікаво більше дізнатися про нього та про його роботи.

Офіційна дата народження письменника – 2 січня 1920 року. Народився Айзек в єврейській родині в містечку Петровичі Литовсько-Білоруської РСР, нині – Шумяцький район Смоленської області. Його батьки переїхали до Сполучених Штатів Америки, коли хлопчику виповнилося 3 роки. Азімов закінчив хімічний факультет Колумбійського університету та отримав ступінь магістра з хімічних наук. Після армії вступив на аспірантуру та отримав докторський ступінь. Після закінчення навчання працював викладачем у Бостонському університеті, у якому отримав звання професора. Життя Айзека Азімова припинилося в 1992 році від серцевої недостатності.

Перу письменника належить багато книг у жанрі наукової фантастики, яка вважається цінним надбанням світової літератури. Він є першим, хто вжив такі терміни, як роботехніка та психоісторія, а також розробив правила поведінки роботів. Твори фантаста сповнені цікавих сцен та неочікуваних розв’язок. Кожна подія логічно точна та обґрунтована, а його світ постійно змінюється, що так захоплює читачів.

ДО ЗОЛОТОЇ КОЛЕКЦІЇ ФАНТАСТА УВІЙШЛИ:

Збірка творів «Галактична Імперія» про заселення людством всієї Галактики, центром якої є планета Трантор. Земля стала забутим місцем – далекою провінцією, та саме тут зароджується жахлива змова.

«Фундація» – найвідоміша серія фантастичних романів письменника, яку ще називають «Академія» та «Основа». До циклу входять 7 романів про роботів та галактичну імперію. Збірка, яка вважається найкращою у жанрі світової наукової фантастики, нагороджена премією Г’юго.

«Сталеві печери» – роман, написаний у стилі науково-фантастичного детективу, де розслідуванням злочинів займається людина майбутнього з роботом.

ВІДОМІ НАУКОВІ ФАНТАСТИ

Крім Айзека Азімова про себе також заявили наступні письменники:

Жуль Верн – саме цей автор є батьком наукової фантастики, адже він започаткував цей жанр. Він є автором захопливих пригодницько-фантастичних творів, таких як «Діти капітана Гранта», «80 днів навколо світу», «П’ять тижнів на повітряній кулі» та багато інших.

Герберт Веллс – один з найкращих та найвидатніших фантастів усіх часів. Його перу належать твори, які вже давно увійшли до класики світової літератури. Серед них неперевершені романи: «Неведимець», «Машина часу», «Перші люди на Місяці» тощо.

Артур Кларк зі своєю «Космічною Одіссеєю», яка була успішно екранізована та чудово зустрінута глядачами.

Френк Герберт – автор відомого циклу науково-фантастичних романів «Дюна», на основі якого були зняті декілька повнометражних фільмів та серіал. Як книга, так і її екранізації мають безліч прихильників. У своїх роботах автор торкається тем екології, еволюції, релігії, політики, виживання.

Рей Бредбері – письменник, перу якого належить безліч науково-фантастичних романів та новел. Найпопулярнішим його твором є роман-антиутопія під назвою «450 градусів за Фаренгейтом».

Вільям Гібсон є засновником кіберпанку – нового напрямку у жанрі наукової фантастики. В його творах високі технології тісно переплітаються з владою велетенських корпорацій, які керують світом. Маргінальні герої намагаються подолати режим олігархів в умовах соціального занепаду суспільства та надвисоких технологій. Яскравими прикладами таких творів є «Нейромансери», «Граф Нуль», «Мона Ліза овердрайв».

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАУКОВОЇ ФАНТАСТИКИ?

Особливо активно цей день проводять автори-фантасти. Вони збираються на форумах, літературних конференціях, виступають серед прихильників своїх творів та жанру в цілому. Книгарні організовують заходи з виступом відомих наукових фантастів.

Якщо ви є відданим фанатом та поціновувачем цього жанру, то перед вами відкриваються чудові можливості черговий раз відкрити сторінки улюбленого твору та поринути у неймовірний вир фантастичного світу.

Також можна подивитися екранізацію одного із творів.

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Наукова фантастика – це не просто безглузді ідеї, що не мають під собою ніякого підґрунтя. Критики вважають, що неймовірні ідеї авторів-фантастів – є пророчим видінням майбутнього світу.

Хороший твір заставляє кожну людину задуматися над майбутнім людства та можливими варіантами розвитку історії нашої планети. Саме зустріч з невідомим так приваблює читачів наукової фантастики.




Коментарі