Творчість Ірен Роздобудько


 Сучасна українська письменниця, відома як автор захоплюючих і чуттєвих жіночих романів. Сама письменниця може похвалитися досить бурхливої біографією: працювала журналістом, диктором на радіо, телеграфісткою і навіть деякий час виступала в цирку. Всі книги Ірен Роздобудько - це жіночі романи в хорошому сенсі цього слова. Крім письменницької діяльності, вона ілюструє книги інших авторів, грає на гітарі і захоплюється вишивкою бісером. А з творчістю письменниці можна ознайомитися не тільки в форматі прози, а й у віршах.

Народилася Ірен Роздобудько в місті Донецьку в 1962 році, а в 1988 переїхала до Києва, де живе і творить донині. Закінчила факультет журналістики КНУ, працювала журналістом, оглядачем і редактором. Перша книга автора вийшла в 2000 році і відразу зайняла призове місце на конкурсі «Коронація слова». У наступні роки світ побачив більше десяти нових романів молодої письменниці, один з яких зайняв перше місце на тому ж конкурсі в 2005 році.

Найвідоміша і популярна книга Роздобудько називається «Ґудзик». Вона розповідає про складні і заплутані взаємини між трьома головними героями: короткий роман Дениса з відомим режисером Єлизаветою Тенецькою через багато років руйнує його тихе і мирне життя з молодою дружиною Оленою, яка виявляється його ж власною дочкою, про яку герой навіть не підозрював. В першу чергу, це роман про людей, про їхні долі, рішення і пошуки щастя. Автор не намагається здивувати читача масштабними подіями або описом вигаданих світів, вона просто розповідає життєві історії, які могли статися з кожним.

Пише Ірен Роздобудько і  психологічні трилери. Книга «Ескорт у смерть», видана в 2007 році, розповідає про серію загадкових вбивств, жертвами яких стають молоді і привабливі хлопці з агентства «Ескорт». Сюжет постійно тримає читача в напрузі, а деякі його повороти здатні приємно здивувати.

Книга «Оленіум» - політична сатира і роман в жанрі комедії абсурду. Твір піднімає тему влади політичних діячів, які часто використовують підвладні їм ресурси для маніпуляцій з результатами виборів. Тільки письменницька фантазія доводить цю ідею до абсурду, і в творі ті ж політтехнології використовуються для трансформації вже самій реальності, в якій доводиться жити звичайним людям.

Твори Ірен Роздобудько підійдуть самому широкому колу читачів. Кожен знайде в них щось для себе, а детально описані характери персонажів дозволяють щиро їм співпереживати і уважно стежити за поворотами сюжету. Літературна діяльність письменниці - це історії про людей і для людей, написані людиною з багатим життєвим досвідом.

Для користувачів бібліотекар підготувала презентацію книжкової виставки «Творчість Ірен Роздобудько» (до 60-річчя від дня народження української письменниці Ірен Роздобудько).






Коментарі