Майстер містики та жахів


 Стівен Кінг — один з найпопулярніших американських письменників сучасності, родом з Портленда, штат Мен. Пише у таких жанрах, як: жахи, містика, фантастика, фентезі, драма. За свої літературні роботи отримав прізвисько — «Король жахів».

Народився майбутній письменник 21 вересня 1947 року. У дитинстві Кінг багато хворів і часто пропускав школу і проводив цей час з книгами та коміксами. Перше своє оповідання Кінг написав у віці семи років, а коли показав його мамі, та похвалила його і сказала, щоб він продовжував писати й Стівен продовжив писати й продовжує до сьогодні.Згодом Кінг вступає до Університету штату Мен, де знайомиться зі своєю майбутньою дружиною Табітою. У 1971 році вони одружуються і Кінг влаштовується працювати викладачем в Університет Мену. Цього ж року Табіта у сміттєвому кошику знаходить недописаний рукопис «Керрі» і змусила чоловіка його дописати, згодом саме цей роман і приніс автору першу славу і такі важливі гонорари, адже окрім роботи викладачем у ночі Кінг працював, ще у пральні.Після «Керрі» Кінг пише ще ряд успішних романів, які й приносять йому світову славу і визнання. За його книгами було зняти більш як 50 фільмів та серіалів.

Сьогодні Кінг живе й працює у своєму рідному містечку.Після, того як у світ вийшов його перший роман «Керрі». Кінг залишає роботу і присвячує себе повністю письменництву. Протягом 5 наступних років з під його пера виходять такі культові книги, як: «Сяйво», «Салемс Лот», «Протистояння», «Мертва зона».

У 1970-тих рокахСтівен Кінг написав під псевдонімом Річард Бахман такі книги, як: «Лють», «Довга прогулянка», «Дорожні роботи», «Людина, що біжить», і «Той, що худне». Ідея полягала в тому, щоб перевірити, чи зможе він повторити свій успіх знову, через те, що він побоювався, що його успіх був випадковістю, але він переконався, що його визнання заслужене.

В 1982 році з'являється книга «Шукач» — перший роман з циклу «Темна Вежа». «Темна Вежа» — маґнум опус Кінга, який складається з 8 книг, які він писав понад 40 років.Своїми книгами та оповіданнями Кінг створив власний всесвіт. Часто героїв з однієї книги можна зустріти в іншій.

За свою творчість Кінг отримав Премію Брема Стокера, Всесвітню премію фентезі, нагороду Британського товариства фентезі. За оповідання «Людина в чорному костюмі» отримав премію О. Генрі. У 2003 році Національний фонд книг нагородив його медаллю за видатний внесок в американську літературу. У 2004 році отримав 3 нагороди: «За внесок у світове Фентезі», нагороду від канадської асоціації книгопродавців і звання Великого Магістра від Американських письменників містиків. У 2014 році нагороджений Національною медаллю США в галузі мистецтв з формулюванням «за поєднання захоплюючих історій з аналізом людської натури».

До 75-річчя від Дня народження Стівена Кінга у бібліотеці проведно презентацію книжкової виставки «Майстер містики та жахів».






Коментарі