Великий майстер рідного слова


 МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ - ПИСЬМЕННИК, ЩО ЗМУСИВ ГОВОРИТИ ПРО УКРАЇНУ ВСЮ ЄВРОПУ. Михайло Коцюбинський - один з найоригінальніших українських письменників. Він вивів літературу на європейський рівень, урізноманітнив її багатогранними напрямками, у тому числі модернізмом. Саме його творчість вперше в українській літературі увібрала в себе імпресіонізм, глибокий психологізм, елементи експресіонізму, неореалізм та інші трендові течії мистецтва і культури того часу.

Михайло Михайлович Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року у Вінниці. Помер 25 квітня 1913 р. в Чернігові. Класик української літератури. 

Про творчість Коцюбинського  знято фільми «Михайло Коцюбинський» (1958) та «Родина Коцюбинських» (1970, реж. Т. Левчук). За мотивами творів  Коцюбинського  знято фільми «Навздо¬гін за долею» (за оповіданням «Доро¬гою ціною», 1927, реж. М. Те¬ре-щенко), «Фата моргана» (1931, реж. Б. Тягно), «Пекоптьор» (реж. В. Ка¬расьов), «Коні не винні» (реж. С. Комар; усі – Одес. кіностудія худож. фільмів), «Кри¬вавий світанок» (реж. О. Швачко; усі – 1956), «Дорогою ціною» (1957, реж. М. Донськой), «Тіні за¬бутих предків» (1964, реж. С. Па¬раджанов), «Подарунок на іменини» (1991, реж. Л. Осика; усі – Київ. кіностудія худож. фільмів ім. О. Довженка). 1927 засн. Вінницький літературно-меморіальний музей М. Коцюбинського, від 1934 діє Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник М. Коцюбинсько¬го, 2011 у смт Симеїз АР Крим відкрито Будинок-музей К. Пись¬меннику встановле¬но погруддя у Чернігові (1939, на могилі) та Харкові (2007), пам'ят¬ник у Він¬ниці (1989). Засн. 1981 Вінн. обл. літ. премію ім. Коцюбинського (від 1992 – все¬укр.). Іменем Коцюбинського названо смт Ми¬хайло-Коцюбинське Черніг. обл. і смт Коцюбинське Київ. обл., Ніжинський . укр. драм. театр та Вінницький. пед. ун-т.

До Днів Коцюбинського у нашій бібліотеці проведено презентацію книжкової виставки «Великий майстер рідного слова».




Коментарі