ІСТОРИЧНІ РОМАНИ СЕМЕНА СКЛЯРЕНКА

 


Із нагоди 120-річчя від дня народження відомого українського письменника Семена Дмитровича Скляренка в бібліотеці було підготовлено  інформаційне досьє  «Історичні романи Семена Скляренка».

Відомий український письменник С. Д. Скляренко (1901-1962) народився на Черкащині в родині селянина. Його перші літературні твори - поезії, нариси та оповідання - починаючи з 1919 року друкуються в періодичній пресі, а 1930 року виходить збірка оповідань «Вітер з гір». Широке визнання здобули його романи «Буран» та «Карпати», повість «Україна кличе», трилогія «Шлях на Київ» та інші. Визнаним досягненням української історичної романістики 50-60-х років ХХ століття стали твори С. Скляренка «Святослав» (1959) і «Володимир» (1962). В романі «Володимир» автор розповідає про надзвичайно складний період у житті Київської Русі - зраду Ярополком батьківського заповіту тримати в єдності Русь, битву між військами Ярополка і Володимира, а також висвітлює державну діяльність Володимира. Сторінки особистого життя Великого князя і близьких йому людей належать до найбільш хвилюючих в романі, який цікаво та правдиво розповідає про давноминулі часи.



Князь Святослав — мудрий державний муж (За романом С. Скляренка "Святослав").
Це видатна історична фігура. Він прожив менш ніж тридцять років, але його життя було надзвичайно насиченим. Святослав Семена Скляренка — хоробрий воїн, досвідчений політик, мудрий володар держави, видатний полководець. Таким побачив його письменник після ретельного вивчення історичних пам'яток, у першу чергу літописів. Семен Скляренко провів велику дослідницьку роботу, зіставляючи факти історії та аналізуючи їх. Справа письменника, який пише на історичну тему, украй важка. Він має відчути всю глибину конфліктів і драм епохи, яку відтворює в слові.

Скляренку не судилось завершити трилогію з історії Київської Русі — написати роман про Ярослава Мудрого: 7 березня 1962 року талановитого романіста не стало.

Він є автором історичних романів, повістей, нарисів, оповідань, мініатюр та поезії.

С. Скляренко цілком заслужено посідає чільне місце в нашій історичній белетристиці, а вся його спадщина – то увічнене в яскравих художніх образах і барвистій соковитій мові виявлення справді синівської любові до свого народу і Вітчизни.


Коментарі