ХТО ТАКА СВЯТА МУЧЕНИЦЯ ТЕТЯНА

 

Православна церква 25 січня вшановує пам'ять святої мучениці Тетяни. У народі свято називають Тетянин день. Крім того, її іменини вважаються неофіційним Днем студентів. Тому 25 січня прийнято ставити свічки і молитися святий Тетяні про успіх в навчанні.

Щоб студентам весь рік щастило в навчанні, їм необхідно відвідати церкву і відстояти молебень на честь святої Тетяни, і тільки після цього приступати до веселощів.

Хто така свята мучениця Тетяна .

Свята Тетяна була дочкою римського проконсула, побожного християнина, яка таємно прийняла християнство, була страчена в 225 році (за іншими даними в 226 або 230 році) після відмови повернутися до попередньої віри.З любові до Ісуса дівчина постановила жити в дівоцтві. Згодом вона стала однією з посвячених Богу жінок-дияконис римської Церкви, які служили людям ділами милосердя.Префект Рима Ульміян, довідавшись, що Тетяна є християнкою, спершу намагався вмовити молоду і надзвичайно вродливу дівчину до відступництва від Христа, щоб вберегти її від смерті. Але Тетяна не зреклася святої віри. Тоді розлючений префект наказав мучити дівчину різними способами.III століття – це час особливо жорстоких гонінь на християн. Тетяну з її батьком схопили і посадили в храм Зевса, де вимагали поклонитися язичницьким ідолам.Тортури святої Тетяни розписані на декількох сторінках Житія святих. Кати поводилися особливо жорстоко. За переказами, язичники піддавали юну римську християнку Тетяну страшним тортурам, але на ранок її рани гоїлися. Язичники били дівчину залізними палицями, кинули на арену до голодного лева, який не розірвав її, а покірно лизав ноги, намагалися спалити, але на тілі Тетяни не залишалося ніяких слідів тортур.

Після цього було ухвалено рішення вбити її з допомогою усікновення мечем. День смерті мучениці 25 січня - став Тетяниним днем.


Коментарі