ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ВІЛ/СНІД


 Щороку 1 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Головна мета заходів, що проводяться цього дня, – підвищити глобальну поінформованість суспільства щодо ВІЛ/СНІДу.

ВІЛ-інфекція – це хронічне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини і вражає імунну систему організму. На пізніх стадіях ВІЛ-інфекції розвивається СНІД – синдром набутого імунодефіциту.

За даними ВООЗ та ЮНЕЙДС, у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 мільйонів людей. Щороку СНІД вбиває 1 мільйон людей у світі.

.Симптоми ВІЛ-інфекції

Симптоми різняться залежно від стадії інфекції. Протягом перших тижнів або й років після інфікування може не бути жодних симптомів. Пізніше спостерігається: втрата ваги, опухлі лімфовузли, кашель, діарея, лихоманка.

Як запобігти інфікуванню ВІЛ?

ВІЛ-інфекція передається через контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами. Понад 66% усіх випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляється під час незахищених статевих стосунків. Щоб запобігти інфікуванню, використовуйте презервативи, утримуйтесь від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігайте вірність! Користуйтеся лише одноразовими стерильними шприцами та голками, інструменти для пірсингу, манікюру, татуювань мають бути стерилізовані!

Виявити ВІЛ-інфекцію в організмі може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ. Лікарі рекомендують робити аналіз не лише тоді, коли була можливість зараження, а й через 3 і 6 місяців після цього.

Тестування на ВІЛ безкоштовне, очікування результату займає всього 15 хвилин. Щоб протестуватися, зверніться до сімейного лікаря або в найближчий Центр СНІДу чи до неурядових організацій. Свій ВІЛ-статус має знати кожен!

Лікування

Повністю вилікувати ВІЛ-інфекцію наразі неможливо. Проте сучасна антиретровірусна терапія уповільнює прогресування ВІЛ-інфекції. Регулярний безперервний прийом препаратів протягом тривалого часу знижує кількість вірусу в організмі людини з ВІЛ до невизначального рівня, що унеможливлює його передачу  іншим людям. Руйнація імунної системи людини зупиняється і вона може жити повноцінним життям, створювати сім’ю, народжувати дітей. Одна умова – продовжувати і не переривати лікування.

В Україні лікування ВІЛ є безкоштовним!


Коментарі